artikel

#4: Stärk arbetsrätten

Vi har idag en situation där arbetsgivarna har ett starkare övertag gentemot facket än på mycket länge. En permanent hög arbetslöshet ger facket en sämre förhandlingsposition och gör det svårare för den enskilde anställde eller arbetssökande att ställa krav. Uppsägningar och avskedanden av fackliga förtroendevalda som anses obekväma av arbetsgivaren ökar.

De vill stjälpa
De ”nya” moderaterna säger att de är ett arbetarparti som gillar facket och kollektivavtalen.

Det visar de genom att tillsammans med sina allianskompisar föreslå en chockhöjning av avgiften till a-kassan med upp till 300 kronor i månaden. Samtidigt som den som blir arbetslös ska få ut mycket mindre från a-kassan än idag. Dyrare och sämre, alltså.

Dessutom ska man tvingas ta jobb för en lön som motsvarar 80 procent av a-kasseersättningen. Och det ska bli upp till 700 kronor dyrare per år att vara med i facket.

Det är inget nytt med den politiken, det är bara lite nya metoder för att åstadkomma lägre löner och minskad facklig styrka. Låter det bekant?

Vi vill stärka
Borgarnas politik leder till ökade klyftor och ett arbetsliv där folk blir rädda för att kräva sin rätt. Hotet om arbetslöshet och kraschad ekonomi är en effektiv munkavle.

Vårt alternativ är en politik för full sysselsättning och en stark arbetsrätt, där kollektivavtalen och strejkrätten är centrala.

Vi vill stärka anställningsskyddet och ta bort undantagsreglerna i LAS som låter arbetsgivaren välja och vraka fritt vid uppsägningar.

Vi vill stärka yttrandefriheten i arbetslivet. Ingen ska behöva riskera att bli arbetslös för att ha påtalat fel och brister på sitt jobb.

A-kassan ska fortsätta att vara en trygghet för den som blir arbetslös, inte ett redskap för att dumpa lönerna. Låt inte lönesänkaralliansen lura dig – sämre villkor skapar inga nya jobb!

Dela den här sidan:

Kopiera länk